Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je peuter zo onafhankelijk mogelijk wil zijn. Hij realiseert zich niet dat hij nog steeds hulp nodig heeft om dingen voor elkaar te krijgen. Omdat hij onafhankelijk wil zijn, kan het voelen alsof je constant strijd aan het voeren bent met je kind over simpele, dagelijkse dingen. Je kan het grootste deel van de tijd beter geen strijd leveren maar het probleem netjes afronden met een compromis. Soms zul je de machtsstrijd winnen, waardoor je kind gefrustreerder raakt en sommige zal je kind winnen, waardoor je je boos en verslagen zal voelen. Haal diep adem, want er is hoop! Probeer elke machtsstrijd in een win-winsituatie om te zetten. Als je kind een tussendoortje wil voordat hij gaat slapen, laat hem er dan een kiezen voordat hij gaat slapen en laat het hem opeten zodra hij wakker wordt.
Doe-alsof-spelletjes zijn een leuk en gezond deel van de ontwikkeling van je kind. Kinderen zijn graag superhelden, doktoren, mama's, papa's, leraren, etc. Door doe-alsof-speelgoed aan je kind te geven, kun je hem aanmoedigen om zijn fantasie te gebruiken en te zijn wie hij wil zijn. Doe gezellig mee en speel met je kind. Je hebt de macht om de fantasie van je kind tot stand te brengen. Je kan voor doe-alsof-spelletjes zelfs eenvoudige rekwisieten maken van kartonnen dozen, papieren zakken, knutselpapier en andere alledaagse voorwerpen.
Speciale gelegenheden kunnen ontzettend leuk zijn voor tweejarigen. Je kind zou uitgenodigd kunnen worden voor een verjaardag, feestdag of een andere gebeurtenis. Leg je kind uit waar jullie heen gaan en wat hij daar gaat doen. Veel kindjes van twee vinden het lastig om cadeautjes te geven, omdat ze het speelgoed zelf willen hebben. Als je kind naar de Kerstman of Sinterklaas toe gaat, laat hem dan bijtijds foto's zien van hem en vertel hem wie het is. Als je kind, zodra je er bent, niet zo goed op de schoot van de Kerstman of Sinterklaas durft te gaan zitten, dwing hem dan niet. Laat hem zien dat andere kinderen het wel doen; misschien bedenkt hij zich. Dwing je kind tijdens familiebezoek niet om contact te maken met familieleden die hij niet kent.
Blijf je kind leren over kleuren, vormen, nummers, letters, dierengeluiden, lichaamsdelen en andere dingen die op de peuterspeelzaal aan bod komen. Tweejarigen houden ervan om te knutselen en te tekenen. Moedig hem aan om deze vaardigheden te leren door te tekenen, knutselen, liedjes te zingen en te dansen en bewegen. Maak het leren leuk voor je kind.
Ontwikkeling: Fysiek
- Constant in de weer.
- Probeert bellen te blazen.
- Probeert te galopperen.
- Kan op één voet staan.
- Vangt een bal - soms.
- Kan over voorwerpen op de grond springen.
Ontwikkeling: Cognitief
- Herkent bekende plaatsen.
- Weet mogelijk wat er vervolgens zal gebeuren.
- Heeft favoriete dingen (maaltijden, speeltjes, etc.).
- Kan zijn tandjes poetsen.
- Langere spanningsboog.
- Kent lichaamsdelen.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Is snel gekwetst.
- Heeft vaak driftbuien.
- Raakt snel gefrustreerd.
- Noemt mensen bij hun naam.
Geschikt speelgoed
- Verkleedkleren.
- Ballen.
- Boekjes.
- Sorteer- en telspeelgoed.
- Doe-alsofspeelgoed.
- Buitenspeelgoed.
- Knutselmateriaal.
- Etch a Sketch.
- Constructiemateriaal.
- Klei.
- Alfabet- en nummerspeelgoed.
- Auto's/vrachtwagens.